Saturday, 21 April 2012

nyaman ka selera melayu???

Assalammu'alaikum...Salam 1 malaysia...


Apa khabar kengkawan semua??? Novel lovers ingin memhon maaf la lama tidak menghadir kan diri di blog yee. Agak sibuk dgn krja2 yg berlainan setiap hari. Apa2 pon, novel lovers telah menyediakan santapan yg agak menyelerakan kpd kengkawan yg setia menunggu novel lovers yee...yg berbeza pd kali ini adalah novel lovers tidak menghidangkan novel baru tp masakan @ makanan yang mana menjadi hobi bagi setiap orang yang gemar makan dan memasak. Bagi novel lovers A.K.A afiqah A.K.A saya, memasak adalah sesuatu bidang yang menyeronokkan bahkan kadang2 blh mencabar kekreatifan dri...(ceewaahh...tu cuma pndgn saya la ya..hehehehe). Ayat yg slalu saya katakan kpd kengkawan yg mengenali saya ialah " i like to serve as well as they like my service@my dishes".

So, hidangan@menu pada kali ini adalah bertemakan masakan melayu. Novel lovers akan berkongsi menu yg baru di cuba & di harap kengkawan akn mencubanya sndri dgn resepi2 yg anda blh cipta serta blh la dikongsi bersama. Novel lovers menyediakan 2 menu utk masakan melayu ini & insyaallah di lain kali akan ada resepi lain pla dari tema yg lain.

Hidangan yg pertama ialah Ayam Masak Sos Madu. Hidangan ini agak mudah disediakan kerana bahan2 yg diperlukan hanya ayam, halia, bawang putih, serai, sedikit garam, sedikit ajinamoto dan beberapa sudu mkn serbuk kunyit untuk perapan. Halia, bawang putih dan serai mestilah di tumbuk supaya bahan perapan ini akn msuk kedalam ayam & akn membntu mghilgkn bau hanyir ayam. Perap ayam dalam 15-30 minit kemudian boleh digoreng. Ayam perlu digoreng basah (tidak terlalu msk) kerana ayam akan di masak semula bersama sos merah. Selepas ayam selesai digoreng, sos merah perlu di masak dimana bahan2nya ialah beberapa ulas bawang putih & merah,1 mangkuk sos cili (mengikut berapa banyak ayam yang digoreng), 3 sudu makan madu dan sedikit air asam jawa. Yang terakhir boleh masukkan ayam yg telah di goreng dan cili merah yang dihiris halus (letak banyak jika suka pedas) serta gaul sehingga kuah menjadi pekat. Kalau dihidangkan utk tetamu blhlah ditaburkan daun sadri yg dicincang halus tp kalu utk org rumh jew tak payah la kot. Di bawah ni sy bg la gambaran@rupa Ayam Masak Sos Madu sy ek..(harap maaf, gmbr x comei..huhuhu). Owh yee..resepi ni blh mkn ngn nasi tomato tau..hihi..cuba ahhh.


Seterusnya, kita "jump" pla pi resepi ke 2 iaitu Ayam Goreng Rempah Madu. Huhuhu...msti smua hairan kan knp guna madu setiap mskn sy kan???..k,gini walaupon mknn 2 sodap2 belaka tp kena ah jg ksihtn (kan minyak dah bnyk dlm ayam 2, pas2 goreng g...wah,kolestrol memg btmbh2 la)so,kena la kurgkn gula pula dlm mknn n gantikn ngn madu supya blh la balance kn mknn kita 2 td. Ok ok, sambung blik ngn resepi ayam kita yeww...bahan2 yg dprlukn ialah ayam yg di potong sederhana besar, serai, bawang putih dan halia di tumbuk kasar, sedikit garam, sedikit ajinamoto, sedikit serbuk kunyi dan kari, 3 sudu makan madu dan last sekali tepung gandum. Gaulkan sehingga rata dan perapkan sehingga 15-30 minit. Selepas perap panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Siap!!!..senangkan...ayam goreng ni sedap dimakan ketika masih pns lg dan sesuai di makan bersama nasi kerabu cuma bezanya ayam goreng ni di tmbh madu. Kengkawan blh ah try coz saya dah try hidangkn kpd family & response sgt memuaskan...jgn risau..gagal sekali bukn bermakna gagal slma2nya kan!!! Tak lengkap kan resepi tanpa gambar...hihihi..di bawah ni saya hidangkan Ayam Goreng Rempah Madu yg tlah sy msk...


Klah...sampai di sini je dulu resepi novel lovers yeww...nnt akn ada lg resepi yg akn dtg & jgn lupa follow yeww..terutama kpd Pyinchess Farhana yg teringin sgt kan nak msk...blh ah try..myb nnt akn ada resepi korea plak..huhu..jgn terkezut pla ehh..
Followers!!!selalu2 la jenguk blog novel lovers yew...tima kc kerana melawat..sehingga berjumpa lg di masa & waktu yg len pla.
Assalammu'alaikum & salam 1 Malaysia...

* Hidangan2 tersebut utk 3-5 org yew...(pict yg no 2 blum hbis msk g..hihihi)

4 comments:

  1. Fuiyoo my fevret !! nice sharing ! thank You ~ we wan more ~!!!!! will try nnt :)

    ReplyDelete
  2. i will..
    next time will be korean food...
    mana tau..huhu..
    tp resepi nya..hhuhu..men hntam jak la..huhu

    ReplyDelete
  3. Woit nama pun resepi sendiri kan..yg ayam masak sos madu tuh ba mmg ada rasa madu if guna sukatan camtuh? ehh sudu apa ko guna nih? yg besar or yg besa pnya?

    ReplyDelete
  4. hahaha...2 aku men agk2 la..tp aku rsa mcm x bnyk pon aku ltak..3 sudu mkn kan sdh d bgtau sana..aiyoooo...ada jg rsa 2..wlupon ckit..klu bnyk sgt nnt ko goreng..aym ko jd wrna hitam...ko try la dulu..bru tau..huhu

    ReplyDelete