Saturday, 21 April 2012

nyaman ka selera melayu???

Assalammu'alaikum...Salam 1 malaysia...


Apa khabar kengkawan semua??? Novel lovers ingin memhon maaf la lama tidak menghadir kan diri di blog yee. Agak sibuk dgn krja2 yg berlainan setiap hari. Apa2 pon, novel lovers telah menyediakan santapan yg agak menyelerakan kpd kengkawan yg setia menunggu novel lovers yee...yg berbeza pd kali ini adalah novel lovers tidak menghidangkan novel baru tp masakan @ makanan yang mana menjadi hobi bagi setiap orang yang gemar makan dan memasak. Bagi novel lovers A.K.A afiqah A.K.A saya, memasak adalah sesuatu bidang yang menyeronokkan bahkan kadang2 blh mencabar kekreatifan dri...(ceewaahh...tu cuma pndgn saya la ya..hehehehe). Ayat yg slalu saya katakan kpd kengkawan yg mengenali saya ialah " i like to serve as well as they like my service@my dishes".

So, hidangan@menu pada kali ini adalah bertemakan masakan melayu. Novel lovers akan berkongsi menu yg baru di cuba & di harap kengkawan akn mencubanya sndri dgn resepi2 yg anda blh cipta serta blh la dikongsi bersama. Novel lovers menyediakan 2 menu utk masakan melayu ini & insyaallah di lain kali akan ada resepi lain pla dari tema yg lain.

Hidangan yg pertama ialah Ayam Masak Sos Madu. Hidangan ini agak mudah disediakan kerana bahan2 yg diperlukan hanya ayam, halia, bawang putih, serai, sedikit garam, sedikit ajinamoto dan beberapa sudu mkn serbuk kunyit untuk perapan. Halia, bawang putih dan serai mestilah di tumbuk supaya bahan perapan ini akn msuk kedalam ayam & akn membntu mghilgkn bau hanyir ayam. Perap ayam dalam 15-30 minit kemudian boleh digoreng. Ayam perlu digoreng basah (tidak terlalu msk) kerana ayam akan di masak semula bersama sos merah. Selepas ayam selesai digoreng, sos merah perlu di masak dimana bahan2nya ialah beberapa ulas bawang putih & merah,1 mangkuk sos cili (mengikut berapa banyak ayam yang digoreng), 3 sudu makan madu dan sedikit air asam jawa. Yang terakhir boleh masukkan ayam yg telah di goreng dan cili merah yang dihiris halus (letak banyak jika suka pedas) serta gaul sehingga kuah menjadi pekat. Kalau dihidangkan utk tetamu blhlah ditaburkan daun sadri yg dicincang halus tp kalu utk org rumh jew tak payah la kot. Di bawah ni sy bg la gambaran@rupa Ayam Masak Sos Madu sy ek..(harap maaf, gmbr x comei..huhuhu). Owh yee..resepi ni blh mkn ngn nasi tomato tau..hihi..cuba ahhh.


Seterusnya, kita "jump" pla pi resepi ke 2 iaitu Ayam Goreng Rempah Madu. Huhuhu...msti smua hairan kan knp guna madu setiap mskn sy kan???..k,gini walaupon mknn 2 sodap2 belaka tp kena ah jg ksihtn (kan minyak dah bnyk dlm ayam 2, pas2 goreng g...wah,kolestrol memg btmbh2 la)so,kena la kurgkn gula pula dlm mknn n gantikn ngn madu supya blh la balance kn mknn kita 2 td. Ok ok, sambung blik ngn resepi ayam kita yeww...bahan2 yg dprlukn ialah ayam yg di potong sederhana besar, serai, bawang putih dan halia di tumbuk kasar, sedikit garam, sedikit ajinamoto, sedikit serbuk kunyi dan kari, 3 sudu makan madu dan last sekali tepung gandum. Gaulkan sehingga rata dan perapkan sehingga 15-30 minit. Selepas perap panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Siap!!!..senangkan...ayam goreng ni sedap dimakan ketika masih pns lg dan sesuai di makan bersama nasi kerabu cuma bezanya ayam goreng ni di tmbh madu. Kengkawan blh ah try coz saya dah try hidangkn kpd family & response sgt memuaskan...jgn risau..gagal sekali bukn bermakna gagal slma2nya kan!!! Tak lengkap kan resepi tanpa gambar...hihihi..di bawah ni saya hidangkan Ayam Goreng Rempah Madu yg tlah sy msk...


Klah...sampai di sini je dulu resepi novel lovers yeww...nnt akn ada lg resepi yg akn dtg & jgn lupa follow yeww..terutama kpd Pyinchess Farhana yg teringin sgt kan nak msk...blh ah try..myb nnt akn ada resepi korea plak..huhu..jgn terkezut pla ehh..
Followers!!!selalu2 la jenguk blog novel lovers yew...tima kc kerana melawat..sehingga berjumpa lg di masa & waktu yg len pla.
Assalammu'alaikum & salam 1 Malaysia...

* Hidangan2 tersebut utk 3-5 org yew...(pict yg no 2 blum hbis msk g..hihihi)

Tuesday, 17 January 2012

New life...new journey...

Assalammu'alaikum n salam 1 malaysia....

Novel lovers kembali ngn 3 buah novel baru yang hangat di pasaran...
Kengkawan blh bca sinopsis novel Cinta Tak Terucap d post sy yg trbaru..n 2 g novel dr pnerbit karya seni iaitu Awak Suka Saya Tak??? & Pabila Cinta Memanggilku dbwh page ni dkat link Novel & the Story...dkat c2 sy akan slalu letakkn novel2 yg trbaru dr pnerbit2 yg hebat2 belaka...slalu2 la jguk ya...berita2 yg trbaru nnt sy akn update dr smsa ke smsa..insyallah jika ada masa n peluang...
Jika ada yg b'minat..sila la ke fb sy Siti Afiqah...just inbox tjuk novel yg anda minat...
sgla prtnyaan blh la dlakukan d c2...
@ jika ingin mndapatkn kpastian @ TSGT la ingin memiliki novel yg kmungkinan anda tdk bpluang utk mmilikinya...blh la hubungi @ sms sj sy d 013-4069095...sy sedia mmbantu mndptkn utk anda...hnya utk yg bminat mmbeli novel je yg blh hubungi sy d no ini ya...(hihihi...gurau jeww!!!)
Harga n cara pembayaran akn sya beritahu bila anda mmbuat tmpahan d fb sya ya..n jgn risau...sy x tipu..novel yg anda order akn trusss smpai d alamt yg anda berikn nnt...sy da ada planggan yg prnah mmbeli ngn sya..4 sure..next time..i'll upload the proof k..dis week i outstation...(hihihi...jauh dr rumh daaa)...
Any question, u all can ask me through fb @ direct 2 my fon k...
Klah...anything else..keep in touch yaa...(hahaha..sy mksdkn slalu la bkunjung ke blog ni daa...)
Akhirul kalam... 
Assalammu'alaikum n Peace No War!!!!

cinta tak terucap


Sinopsis:

Ammar Mirza tidak pernah memberitahu Suri Imani akan perasaannya. Sekali sahaja Ammar Mirza meluahkan perasaan. Itu pun sekadar memberitahu bahawa dia menyayangi Suri Imani. Manalah Suri Imani tahu apa yang terungkai dalam hati Ammar Mirza. Dia bukan ahli nujum untuk mengagak apa yang difikirkan oleh Ammar Mirza. Tapi segala tingkah laku Ammar Mirza, kesabaran Ammar Mirza dalam melayannya… dia jadi buntu.

SURI IMANI SHAMSUL AZHARI. Permainan takdir. Dia ditakdirkan menggantikan tempat kakaknya hanya kerana janji papanya dulu. Masa depan terpaksa dikorbankan. Banyak sudah cerita dan kisah begini yang dia dengar mahupun baca, tapi dia tidak sangka dia menjadi watak utama. Siapa pula yang harus dipersalahkan?


AMMAR MIRZA MAHATHIR. Pelik. Dia tidak mempercayai cinta. Cinta sudah lama terkubur dalam dirinya. Sebagai anak lelaki tunggal, dia hanya mengikut kata- kata ibu bapanya. Sama seperti yang dilakukan oleh arwah abangnya dulu. Jodoh mereka ditentukan oleh keluarga. Dia menyangka hatinya sudah tertutup. Tapi pertama kali bersua dengan gadis kacukan itu, hatinya bergetar. Pelik bukan?

Barisan nama seperti Amir, Erna, Wati, Zahin, Ben dan ramai lagi menjadi watak penting dalam menghidupkan suasana ceria, gembira, sedih dan duka dalam hidup Suri Imani dan Ammar Mirza. Pelbagai onak duri, bahagia dan gembira sudah sebati dalam kehidupan mereka. Hidup bersama namun kata cinta masih samar untuk didengari.

Adakah bahagia mampu dimiliki di akhir cerita? “Perlukah cinta itu diungkap atau cukup sekadar perbuatan semata? Dapatkah cinta itu dipertahankan... tanpa ungkapan kata cinta?

Tuesday, 10 January 2012

Selamat Tahun Baru 2012

Assalammu'alaikum....
Melangkah ke tahun baru ini, saya mengucapkan selamat tahu baru 2012. Amacam dengan azam tahun baru ni??
Da buat ke blum?? Azam tahun lalu da tercapai kee???
hihii...kalau blum, ambik la azam thun lalu tu, realisasikan pla pd thun ni...
Pada 9 Januari 2012, berita yg menyedihkan dimana ayah kpada sahabat saya telah kembali ke rahmatullah pada awal pagi hari isnin ini. Salam takziah saya ucapkan kpd keluarga sahabat saya, Nurul Robi. Semoga roh ayahanda beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 yg beriman.
Al-fatihah...
ok2..drpd berita yg menyedihkn kita beralih kpd cerita2 yg menggembirakn...
Oleh krn saya peminat sukan Malaysia n luar negara, tak kira la sukan apa pun la..saya ingin menyatakan (cewaahhh...ayat skema!!) bahawasanya saya amat berbangga menjadi rakyat Malaysia..
Tahniah kpd Datuk Lee Chong Wei & Datuk Nicol David krn telah memulakan tahun baru dgn mndpt tmpat prtama dlm kejohanan masing2...
Bukan itu shja, cabaran mrk baru brmula dimana Datuk Lee Chong Wei akan mneruskan misi merebut gelaran juara terbuka Malaysia yg baru bermula pd hari ini. Pesaing utma Datuk Lee, sapa g klu bukn Super Dan knonnya ingin mencabar Datuk Lee dlm kjohann tersebut. Dgn itu, mari sama2 rakyat Malaysia mnyumbgkn tnaga utk mnyokong Datuk Lee terus berjaya.
Dari cerita sukan negara, beralih pula ke berita sukan luar negara. Yang saya maksudkan di sini ialah, bola sepak liga English dimana melihat perlawanan antara Manchaster United & Manchaster City agak menyakitkan jiwa. Almaklumlah peminat Man City kan, agak kcewa la bila kapten da awal2 kena kad merah 2..klu tgk review blik2 pon x kena org pon..dia attack bola la..bule2 kad merah pla..tp x pa..wlupon ngn 10 org..still dpt jaring 2 gol la..ada aku kesah...hihihihi
Setakat ini x tgk g liga sepanyol, coz sush sgt nak tgk Barcelona men kat tv..bru2 ni pon Real Madrid men klh kn Granada (klu x clap) 5-1..emm..memg pencbr utm Barca la ni..tgk rank 2 pon Real Madrid top 1 la..Barca yg ke 2...harap2 nnt dpt tgk la Barca men..yg pntg dpt tgk Messi men loo..hihihi
Wokey la..da bnyk melalut nii..kita akn bjumpa g pd wktu yg agk lapang nnt ya...

Assalammu'alaikum...
Peace No War!!!!

Tuesday, 27 December 2011

Ku Seru Rindu Ini

Sinopsis:

Perkahwinan itu tiada kekurangan langsung.Hisyam bahagia menjadi suami kepada Idayu dan Idayu sepuluh kali bahagia bergelar isteri kepada lelaki yangdicintai sepenuh jiwanya itu, walau perkahwinan mereka bukan berlandaskan perasaan cinta pada mulanya. Kebahagiaan hampir menjadi sempurna dengan kehadiran seorang anak lelaki yang cukup keletah.


Namun di pihak Hisyam, bagai ada satu kekosongan di hatinya. Kekosongan yang dia rasakan perlu diisi dengan kehadiran seorang gadis manis bernama Maisara. Maisara mengajarnya erti rindu. Maisara juga berjaya membawa debar di hatinya apabila mata saling bertaut. Yakin, itu adalah cinta yang dia cari, Hisyam nekad mahu bersama dengan Maisara.

Namun… satu hakikat yang mula dia sedar, desakan demi desakan daripada Maisara agar Idayu disingkirkan di antara mereka, telah membuka satu dilema baru. Walau dia yakin hubungannya dengan Idayu hanya berlandaskan rasa tanggungjawab, satu kenyataan yang perlu dia hadapi… dia tidak mampu untuk berpisah dengan Idayu.

Lalu, benarkah ada cinta yang mekar di hatinya untuk Maisara, dan benarkah juga hubungannya dengan Idayu hanya kerana tanggungjawab semata-mata? Mampukah dia menerima hancur sekeping hati milik Idayu dengan kecurangannya dan mampukah Maisara terus membawa bahagia di jiwanya? Siapakah sebenarnya yang benar-benar dia cinta?

Pengumuman!!!!

Berita tergempar!!!
novel lovers sudh mmpunyai 2 org creater...
yg 1 2 nmanya Violet..yg g 1 2 Vgpl..
Violet 2 kwn bek a.k.a beshfnzz la kpd Vgpl...
sgla ceta mgenai Violet ni kwn2 blh tau la nnt dr smasa ke smasa yaa...
yg Vgpl ni a.k.a afiqah la...x brubah pon...hahahah
sooo...klu mo tau lbh lnjut tntg kitorg n novel2 kmi ni nnt...
ikuti la blog kami ni ya...
jgn malu-malu n jgn segan2..dudk rapat2 pon blh klu mo tgk blog kmi ni..
k...sekian berita terkini..
Harap Maklum...
Sehingga berjumpa g d masa n waktu yg berpatutan...
hahahahah....
PEACE NO WAR...
assalammu'alaikum...